
Od 1944 r. zgodnie z prawem Stanów Zjednoczonych wszystkie sery z mleka surowego (w tym sery przywożone od 1951 r.) muszą być w wieku co najmniej 60 dni. Również w Australii obowiązuje szeroki zakaz produkcji serów z mleka surowego, choć w ostatnich latach wprowadzono wyjątki w odniesieniu do serów Swiss Gruyère, Emmental i Sbrinz oraz francuskiego Roquefort Istnieje tendencja do pasteryzowania serów, nawet jeśli nie jest to wymagane przez prawo.
Producent serów korycińskich – Serowar Koryciński a wyrażenia graficzne
Wiele agencji ds. bezpieczeństwa żywności na całym świecie ostrzegło przed zagrożeniami związanymi z serami z mleka surowego. Żywności i Leków stwierdza, że sery z mleka surowego miękkiego mogą wywoływać „poważne choroby zakaźne, w tym listeriozę, brucelozę, salmonelozę i gruźlicę”.
Kobiety w ciąży mogą być narażone na dodatkowe ryzyko związane z serem; Amerykańskie Centra Kontroli Chorób ostrzegają kobiety ciężarne przed spożywaniem serów o miękkim dojrzewaniu i serów z przerostami niebieskiej pleśni ze względu na ryzyko wystąpienia listerii, co może spowodować poronienie lub uszkodzenie płodu.
Mimo że ser jest ważnym źródłem pożywienia w wielu regionach świata i jest powszechnie spożywany w innych, jego stosowanie nie jest powszechne.
Ser rzadko występuje w kuchniach południowo-wschodniej i wschodniej Azji, prawdopodobnie ze względów historycznych, ponieważ w regionach tych hodowla bydła mlecznego w przeszłości była rzadkością. Jednak azjatyckie nastawienie do sera nie jest powszechne. W Nepalu Dairy Development Corporation komercyjnie produkuje:
- ser produkowany z mleka jakowego
- twardy ser produkowany z mleka krowiego lub jakowego znany jest jako chhurpi.Narodowe danie Bhutanu, ema datshi, wytwarzane jest z domowej roboty serów jakowych lub klaczowych i ostrej papryki.
W Yunnan w Chinach kilka mniejszości etnicznych produkuje Rushan i Rubing z mleka krowiego. Konsumpcja sera w Chinach może wzrastać, a roczna sprzedaż w latach 1996-2003 podwoiła się (do 30 milionów dolarów amerykańskich rocznie). Niektóre rodzaje zakonserwowanego twarogu fasolowego w języku angielskim są czasami błędnie określane jako „ser chiński” ze względu na swoją konsystencję i silny smak.
Producent serów korycińskich – Serowar Koryciński a ubój zwierząt
Ścisli wyznawcy praw żywieniowych islamu i judaizmu muszą unikać serów zrobionych z podpuszczką ze zwierząt niepoddanych ubojowi w sposób zgodny z prawami halalnymi lub koszernymi. Obie religie zezwalają na wytwarzanie serów z podpuszczką roślinną lub z podpuszczką ze zwierząt, które zostały przetworzone w sposób halalny lub koszerny. Wielu mniej ortodoksyjnych Żydów uważa również, że podpuszczka poddawana jest wystarczającej obróbce, aby całkowicie zmienić jej charakter i nie uważa, że narusza ona prawo koszerne. (Zobacz Ser i kashrut.) Ponieważ ser jest mlecznym pożywieniem, w koszernych warunkach nie może być spożywany w tym samym posiłku z mięsem.
Podpuszczka pochodząca z uboju zwierząt, a tym samym ser wytwarzany z podpuszczki pochodzenia zwierzęcego, nie jest wegetariańska.